Inloggen

Actueel

Maandelijkse publicatie huizenverkopen onzinnig

In de grafiek is te zien hoe het verloop van het aantal transacties per maand gedurende de afgelopen vier jaar is geweest. Twee feiten staan vast, januari is de maand met de minste transacties, december steevast de maand met de meeste transacties. Daartussen schommelt het aantal transacties enorm, zo heftig dat elke vergelijking met de voorgaande maand of met dezelfde maand van voorgaand jaar onzinnig is. Neem de maand juni in 2012. Vanwege de onzekerheid over het terugdraaien van de overdrachtsbelasting naar 6% werden 70% meer transacties geregistreerd dan in juni 2011. Dat er in de maanden juli en augustus een terugval ontstaat is begrijpelijk en goed verklaarbaar.

Ook juni 2013 zal in vergelijking met juni 2012 dramatisch zijn. Dat wordt opnieuw smullen voor de media. Een status quo is voor de media niet interessant, felle uitschieters naar boven of naar beneden natuurlijk wel. De veelal negatieve maandpublicaties hebben in hoge mate bijgedragen aan het matige consumentenvertrouwen en het feit dat de woningmarkt al enige jaren op slot zit. Woningmarktcijfers.nl is daarom voorstander van publicaties op kwartaalbasis. Deze geven meer houvast en doen meer recht aan de werkelijke situatie. Per saldo is het aantal transacties in de eerste acht maanden van 2012 met 5% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode van 2011. Dat is veel minder dramatisch dan de 16% daling die onlangs veelvuldig werd beschreven als reactie op de eenmalige positieve uitschieter van juni dit jaar.



Noot met betrekking tot de cijfers
De gegevens van Woningmarktcijfers.nl zijn gebaseerd op de absolute koopsom- en transactiegegevens van het Kadaster, geregistreerd op het moment van notariële levering van de woning.

 

Terug naar overzicht