2017 uitstekend jaar voor de Nederlandse woningmarkt

Met nog een maand te gaan worden de prestaties van de woningmarkt in 2017 wel zichtbaar. De gemiddelde koopprijs van bestaande woningen zal uitkomen op € 263.000, een stijging van 8% in vergelijking met 2016.
Het aantal transacties zal rond de 243.000 bedragen, ruim 13% meer dan in 2016 en een absoluut record in de Nederlandse geschiedenis. In vergelijking met het dieptepunt in de markt (2013) is de gemiddelde koopsom met ruim 23% gestegen en het aantal woningtransacties meer dan verdubbeld. Deze analyse is door Woningmarktcijfers.nl gemaakt op basis van recente cijfers van het Kadaster. Er zijn nauwelijks argumenten om te veronderstellen dat de druk op de prijzen in 2018 zal afnemen. Vooral vanwege het alsmaar afnemend woningaanbod. Hierdoor rijst de vraag of het magistrale aantal transacties van 2017 in 2018 kan worden geëvenaard.Ontwikkelingen per maand

In de volgende grafieken zijn de ontwikkelingen van de afgelopen jaren op maandbasis te zien. De laatste maanden tikt de gemiddelde koopsom de grens van € 270.000 aan. Vanaf het dieptepunt in 2013 is geen enkel verval zichtbaar. Het aantal transacties start traditioneel in januari laag om vervolgens in de loop van het jaar te groeien naar een historische piek in december. Vorig jaar werd de grens van 20.000 transacties 2x overschreden, in 2017 zal dit 5 keer gaan gebeuren.

Verschillen per provincie

De verschillen per provincie zijn groot. In Groningen kost een woning gemiddeld € 195.000, terwijl in Noord Holland gemiddeld € 332.000 betaald moet worden. De prijsstijging loopt in een jaar tijd eveneens fors uiteen, van nog geen 4% stijging in Drenthe tot bijna 12% in Utrecht.

Woningtransacties per provincie

Bij dit onderdeel kijken we naar de ontwikkeling over 11 maanden. Noord Holland valt op met een minimale stijging van 1,5%. Het afnemende woningaanbod mag als oorzaak worden gezien. In Flevoland worden maar liefst 26,5% meer woningen verkocht in vergelijking met deze maanden in 2016.

Download hier het persbericht incl. alle grafieken van de regio's

Reageer op bericht

Naam:
E-mail:
Toelichting:
anti spam afbeelding
Anti-Spam: * Neem de tekens over

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief
en ontvang het laatste nieuws.

Zoeken

Zoeken binnen het nieuws
en de persberichten

Bronnen

Klik op het logo voor een
selectie van het nieuws
Net nieuwsoverzicht van Woningmarktcijfers.nl
Business Insider Nederland
BNR
MisterMoney
Nederlands Dagblad
Elsevier
AD
Elsevier
Gemeente.nu

Klik hier voor een overzicht
van alle nieuwsbronnen.