Inloggen

Actueel

Zandvoort best presterende gemeente Ranking koopwoningmarkt 2017

Evenals in voorgaande jaren worden de laatste plaatsen bezet door gemeenten uit de provincie Groningen: Bellingwedde, Appingedam, Loppersum en Eemsmond. Deze ranking wordt elk jaar door Woningmarktcijfers.nl opgesteld in samenwerking met het blad Vastgoed. Met de ranking worden de onderlinge prestaties van de gemeenten op een objectieve manier vergeleken. De volledige lijst met kaart is te zien op de website van Vastgoedactueel.nl en Woningmarktcijfers.nl.

Criteria Ranking

Alle gemeenten worden op zeven belangrijke woningmarktcriteria vergeleken. Jaarlijks vinden in de ranking verschuivingen plaats, vooral bij kleinere gemeenten komt het voor dat koopprijzen, verkoopaantallen en verkooptijden grotere verschillen laten zien. Om die reden worden koopsom- transactieontwikkelingen zowel op de korte (ten opzichte van voorgaand jaar) als de langere termijn (2015-2017 versus 2010-2012) vergeleken. Verder vormen de ontwikkeling van het te koop aanbod en de ontwikkeling van de theoretische verkooptijd een belangrijke indicator. Tenslotte worden de verkoopaantallen en het woningaanbod gemeten in relatie tot de koopvoorraad. In de beginjaren kon je nog spreken van een prachtig herstel, momenteel is krapte het adagium, met fors stijgende prijzen en afnemende verkooptijden. Verkopers dicteren de markt, voor kopers valt er in steeds meer gebieden minder te kiezen (zie verder te toelichting).

Uitstekend 2017 voor de Nederlandse woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt heeft een uitstekend jaar achter de rug. De gemiddelde koopsom is uitgekomen op € 263.300, het hoogste niveau ooit en een stijging van 8% in vergelijking met 2016. Nog belangrijker voor de woningmarkt en economie is de stijging van het aantal transacties. Met 241.860 geregistreerde transacties werd een stijging gerealiseerd van 12,6% ten opzichte van 2016. Nooit eerder werden in Nederland zoveel woningen verkocht.

Download hier de ranglijst


Download hier het persbericht incl. toelichting

 

Terug naar overzicht