Woning in Blaricum kost meer dan een miljoen

In Blaricum betaalden kopers in de eerste helft van 2010 gemiddeld € 1.076.000 voor een bestaande koopwoning. Daarmee is Blaricum met voorsprong de duurste woongemeente van Nederland.
De gemiddelde koopsom steeg met 53% ten opzichte van de € 702.000 die over het gehele jaar 2009 werd betaald. Bloemendaal bezet de tweede plaats met € 666.000, gevolgd door Laren (€ 592.000) en Wassenaar met € 566.000. In deze gemeenten ging de woningprijs iets omlaag. Dit blijkt uit onderzoek van de website Woningmarktcijfers.nl op basis van cijfers van het Kadaster.

De goedkoopste gemeenten liggen in Groningen en Friesland
Van de zes goedkoopste gemeenten liggen er vijf in Groningen. De Marne is met gemiddeld € 120.000 de goedkoopste woongemeente van Nederland, gevolgd door Ferwerderadiel in Friesland (€ 125.000) en Eemsmond, Pekela en Delfzijl met € 129.000 resp. € 133.000 en € 135.000. In de drie goedkoopste gemeenten daalde de gemiddelde koopsom met ruim 20%.

Gemiddelde koopsom stijgt in 175 gemeenten
Ondanks de mineurstemming op de woningmarkt ligt de gemiddelde koopsom in 175 van de 430 Nederlandse gemeenten in de eerste helft van 2010 hoger dan over geheel 2009. Naast uitschieter Blaricum ging in zeven andere gemeenten de gemiddelde koopsom met meer dan 20% omhoog, in Nederlek en Franekeradeel zelfs met bijna 29%. In de overige gemeenten ging de gemiddelde koopsom naar beneden, variërend van zeer weinig tot 26% in Dirksland en Huizen. Een daling of stijging van de gemiddelde koopsom kan worden veroorzaakt door een reële prijsstijging of daling, maar eveneens door een gewijzigde verhouding in het aantal dure en goedkope woningen.

Beeld woningtransacties eveneens gevarieerd
In de eerste helft van 2010 werden in Nederland 59.600 woningen verkocht, 3,7% meer dan in dezelfde periode van 2009. De ontwikkelingen per gemeente zijn zeer divers. In tweederde van alle gemeenten ging het aantal transacties omhoog. Enkele kleinere gemeenten met relatief weinig transacties zoals Loenen, Abcoude en Wieringen laten een stijging zien van meer dan 100%. In de overige gemeenten werden minder woningen verkocht, in Onderbanken (Limburg) en Eemsmond (Groningen) bedroeg de daling meer dan 50%.

Bijlage: overzicht ontwikkelingen per gemeente

Reacties op bericht

Posts like this brighten up my day. Thanks for tiakng the time.
Woningmarktcijfers.nl probeert via persberichten en rapporten transparante en objectieve informatie over de woningmarkt te verstrekken, niet meer en niet minder. De gemiddelde woningprijs is wat ons betreft een absoluut gegeven, gebaseerd op data van het Kadaster. Dus de som van alle koopsommen gedeeld door het aantal transacties. Wij hebben het niet over de waarde en ook niet over waardeontwikkelingen. Als er maar één woningtransactie heeft plaatsgevonden is dat ook een gegeven, maar uiteraard nauwelijks betrouwbaar. Vandaar dat wij ook het aantal transacties publiceren en deze vergelijken met dezelfde periode van het voorgaande jaar. Vergelijkingen met voorgaande jaren (t/m 1993) geven wel betrouwbare trends weer. Betrouwbare m2 prijzen zijn in Nederland niet beschikbaar. Wat de denken van m2 prijzen incl. de grondwaarde, of appartementen/woningen op erfpacht. Tot zover
witwaspraktijken
@Peters e.a. Het lijkt erop dat de bezoekers van deze site nog dommer zijn dan de journalisten die hierover schrijven. Als je even verder kijkt kun je in de lijst zien dat in Blaricum in het afgelopen jaar 24 huizen zijn verkocht ipv 2. Als je het bericht goed leest staat er ook dat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor het stijgen / dalen van de gemiddelde verkoopprijs. Dit zijn alleen de feiten, de interpretatie staat iedereen vrij.
Wat een prutsers.... Er zijn vorig jaar waarschijnlijk twee huizen verkocht in Blaricum en niemand van het journaille die een link legt. Wat een de Hond onderzoek!
Een stijging van 53 procent is absoluut NIET geloofwaardig, leuk fabeltje!
De extreme daling van de Huizenprijs in de Gemeente Huizen is eenvoudig te verklaren. De woningbouw is heel veel oude huur huizen aan het afstoten.
Onderzoeken die non informatie weer geven heeft Nederland echt niets aan. Werkelijk te triest dat journalisten niet kunnen snappen dat dit een fictieve kijk op de werkelijkheid geeft en het klakkeloos overnemen. Waar is bijvoorbeeld de prijs per m2? Lijkt wel een Maurice de Hond peiling. net zoveel niets zeggend maar word wel als de werkelijkheid gebruikt. ....
@Carrette - is gemiddelde verkoop prijs (van 1 huis). overigens heb ik wel mijn twijfel over de 75% afname in het aantal huizen dat verkocht is op Schier ^^
Misleidende kop van het bericht. Zegt niets over de waarde van de woningen, alleen over de markt... Als er 2010 in verhouding tot 2009 veel kleine woningen werden verkocht in plaats van grote, dan zou de conclusie volgens dit onderzoek zijn dat de huizenprijzen gedaald zijn, wat in werkelijkheid natuurlijk niet zo is.... Als in Tietjerkstradeel volgend jaar één huis verkocht wordt wat toevallig 1,2 miljoen kost, dan is dat zeker de duurste gemeente van Nederland.... pffff wat een waardeloos onderzoek.....
Misschien moet er ook gekeken worden naar de nawerking van de economische crisis. Mensen die in een groot huis woonden hadden misschien een hypotheek die ze wegens de crisis niet meer konden ophoesten. Waardoor in gemeentes als Loenen & Abcoude meer grote huizen te koop staan als kleiner huizen, want deze zijn er wel degelijk. Inderdaad een waardeloos onderzoek als je niet het aantal m2 vermeld of de gemiddelde prijs per m2.
Er is blijkbaar maar 1 huis verkocht op Schiermonnikoog voor een bedrag van 682.631--... wanneer er vorig jaar maar 1 huis verkocht is op schiermonnikoog was deze 55% goedkoper... Zeer nuttige informatie ;-) ik denk dat er betere manieren zijn om dergelijke cijfers echt vergelijkbaar te maken!
Werkelijk waar een waardeloos onderzoek; er wordt niets gezegd over prijs per m2 en het aantal verkochte woningen. Het meeste genante is dat onze publieke nieuwszender, de nos, dit soort non-informatie overneemt.
@Carrette. Even verder kijken. Er is daar maar één huis verkocht in de eerste zes maanden. Vandaar.
Beste redactie, In de lijst met uw gemiddelde woningverkoopprjzen (1e zes maanden 2010 tov. 1e zes maanden 2009 bijlage nieuwbericht Blaricum duurste gemeente) komen 2 kolommen voor van mutaties t.o.v de eerste 6 maanden 2009, maar de cijfers verschillen. Wat moet de header zijn van de 4e kolom (wellicht tov. 6 maanden 2008?)
in heel 2009 zijn er maar heel weinig huizen verkocht in Blaricum... Ik denk dat dit de gemiddelden sterk beïnvloed... Een 'prijs per vierkante meter' vergelijk is veel sterker...
Klopt de gemiddelde prijs van een huis op Schiermonikoog eigenlijk wel? 682.631 euro

Reageer op bericht

Naam:
E-mail:
Toelichting:
anti spam afbeelding
Anti-Spam: * Neem de tekens over

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief
en ontvang het laatste nieuws.

Zoeken

Zoeken binnen het nieuws
en de persberichten

Bronnen

Klik op het logo voor een
selectie van het nieuws
Net nieuwsoverzicht van Woningmarktcijfers.nl
RTV Oost
Aedes
Nu.nl
MT.nl
L1 Nieuws en sport uit Limburg
CBS
Trouw
Barneveldse Krant

Klik hier voor een overzicht
van alle nieuwsbronnen.