Inloggen

Actueel

Regionale ontwikkelingen op de woningmarkt

De gemiddelde koopsom is in het eerste halfjaar uitgekomen op € 281.424, een nieuw record en 8,7% meer dan vorig jaar in deze maanden. In vergelijking met het oude topjaar 2008 is de gemiddelde koopsom met 10,4% gestegen. De stijging ten opzichte van het dieptepunt in 2013 bedraagt maar liefst 31,9%. Het aantal maanden die nodig zijn om het gehele woningaanbod te verkopen bedraagt momenteel 4,3 maanden. De oorzaak van al deze ontwikkelingen is gelegen in het alsmaar afnemende woningaanbod en de sterke vraag naar koopwoningen vanwege de lage hypotheekrente.

Grote regionale verschillen
In deze bijdrage kunt u de regionale ontwikkelingen zien. Waar stijgt de koopsom het meest en welke regio’s laten nog wel een stijging van het aantal transacties zien. Bovendien ziet u de theoretische verkooptijd per regio. In enkele regio’s is de gemiddelde koopsom ten opzichte van het eerste halfjaar 2017 niet gestegen. Bovenaan zien we dan de Wadden met de grootste daling. Het gebied is echter dermate klein (minder dan 50 transacties) waardoor een objectieve vergelijking onmogelijk is. IJsselmeerkust, regio Noord (Groningen) en Schouwen-Duiveland Tholen, laten een minimale prijsdaling van een 1% zien. De overige 60 regio’s hebben een stijging. In De Bevelanden Walcheren, Maasduinen (Limburg) en Zeeuws Vlaanderen valt deze nog te verwaarlozen, maar daarna loopt de stijging al snel op richting 5, 10 en zelfs 15%. Twee regio’s vormen een uitschieter, Zuid-Kennemerland met bijna 16% en Gooi en Vechtstreek met 21%. De forse prijsstijging doet zich bij alle woningtypen voor.

Regionale verkoopcijfers woningen
In 10 regio’s worden in het eerste halfjaar meer woningen verkocht dan vorig jaar in deze periode. De regio Oost (Groningen) Zuidoost-Drenthe en Parkstad Limburg zijn opvallende stijgers met 13 respectievelijk 7,2%. Daarna loopt de daling snel op tot ruim 19% in de regio IJmond. Ook hier moeten we de Wadden buiten beschouwing laten. De regio Amsterdam heeft met 2,5 maanden de kortste verkooptijd. Onderaan zien we 2 regio’s waar de markt nog meer dan 10 maanden nog heeft om het gehele woningaanbod te verkopen.

 

Terug naar overzicht