Inloggen

Actueel

Overheid moet overdrachtsbelasting afschaffen

De overdrachtsbelasting (thans 2%) levert de staat momenteel weliswaar 400 miljoen euro per jaar op, maar deze wordt tijdens de looptijd van de hypotheek weer grotendeels aan kopers teruggeven via de hypotheekrenteaftrek. Het afschaffen van deze belasting zorgt voor een lagere hypotheekbehoefte, de zogenaamde loan to value daalt van 105 naar 103% van de koopsom. Dit verlaagt direct de hypotheekrenteaftrek met zeven miljoen op jaarbasis.

Bovendien kunnen kopers naderhand sneller doorstromen naar een andere woning. De kosten koper zijn immers lager en sneller terugverdient of bij elkaar gespaard. Als compensatie zou de overheid per direct de dubbele aftrek van hypotheekkosten kunnen afschaffen. Hypotheekkosten zijn nu eenmalig aftrekbaar in het jaar van betaling en vervolgens nog eens via de hypotheekrenteaftrek, dit omdat deze kosten veelal worden meegefinancierd.

Het afschaffen van de eenmalige hypotheekkostenaftrek levert een besparing op van eveneens 400 miljoen euro per jaar. Bovendien zorgt het doorvoeren van deze twee voorstellen ervoor dat een forse besparing op uitvoeringskosten bij de belastingdienst kan worden gerealiseerd. Beide voorstellen kunnen vrijwel budget neutraal worden uitgevoerd met een prachtige stimulans voor de Nederlandse woningmarkt en economie. Niet langer wachten, maar doen dus!

 

Terug naar overzicht