Minder dure woningen verkocht

In de eerste vier maanden van 2013 werden door het Kadaster bijna 8% minder woningtransacties geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode in 2012.
Uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl blijkt dat vooral de verkoop van dure woningen is afgenomen. In de prijsklasse van € 300.000 tot € 500.000 werden 27,5% minder woningen verkocht. Boven de € 500.000 zelfs 39% minder. Ook in het middensegment namen de transacties af, hier met bijna 19%. In de prijsklasse tot € 100.000 nam het aantal transacties toe met 24% en tussen € 100.000 en € 200.000 met 4,4%. Voor een deel schuiven woningen door naar een lagere prijsklasse, maar dit geldt niet voor de gehele markt.

De verkoop van duurdere woningen daalde met ruim 3.600 stuks, waar een stijging van de goedkopere woningen van slechts 1.100 stuks tegenover stond. Volgens Woningmarktcijfers.nl is dit een belangrijke verklaring voor de prijsdaling die in vergelijking met de eerste vier maanden van 2012 wordt geconstateerd. De gemiddelde koopsom in de eerste vier maanden van 2013 komt mede daardoor uit op € 213.600. In vergelijking met de eerste vier maanden van 2012 (€ 235.000) betekent dit een daling van 9%. In vergelijking met het gehele jaar 2012 is de gemiddelde koopsom met 5,5% gedaald. Een koopsomdaling mag echter niet worden gelijkgesteld met een waardedaling.

Prijzen al maanden stabiel, CBS berichten onnodig negatief
De gemiddelde koopsom bevindt zich al tien maanden op een stabiel niveau van gemiddeld € 215.000. Omdat het CBS en het Kadaster steeds vergelijken met dezelfde maand van het voorgaande jaar, kunnen we nog zeker twee maanden persberichten met dalende prijzen verwachten. Vooral in juni, wanneer de vergelijking met de topmaand juni 2012 (gemiddelde koopsom € 240.000) wordt gemaakt, zal sprake zijn van een forse prijsdaling. De indruk die in de media wordt gewekt dat de huizenprijzen alsmaar blijven dalen is in feite onjuist. Vanaf juli zullen de ontwikkelingen voor het eerst positief kunnen worden omdat dan vergelijkingen met het huidige, lagere prijsniveau worden gemaakt.

Woningaanbod voor het eerst gedaald
Het totaal aantal te koop staande woningen is in het eerste kwartaal van 2013 met 7.000 woningen afgenomen tot 236.000 stuks. De afname bedraagt 3% en is de eerste daling die sinds het begin van de crisis wordt geregistreerd. De tijd die theoretisch nodig is om, op basis van het aantal jaartransacties, het gehele aanbod te verkopen is daardoor licht gedaald tot 25,6 maanden. De lage hypotheekrente van dit moment kan voor de komende maanden een positieve rol spelen. Mede door de lichte verbetering van het consumentenvertrouwen, lijkt er langzamerhand een einde te komen aan een periode waarin vooral het negatieve sentiment de woningmarkt heeft beheerst.

Transacties naar koopsomklassen

Reacties op bericht

Choosing the right insurance professional to help QuotesChimp make de�cisions about your insurance is an essential part of any effective insurance-buying strategy. That professional, whether a broker or agent, should be courteous, knowledgeable, and reliable. He or she should also take additional education classes in the field in order to stay up-to-date on the continuing changes in the insurance industry, and having a special certificate like a CLU doesn't hurt (see page 19). In any event, be sure to speak with several agents and compare them just as you do the products they sell.
I'm not easily generic levitra heliomeds.com individual health insurance online quote comparehealthinsur.com health insurance quotes online that but you've impressed bestlifeinsurpolicy.com life insurance quotes with it done posting.
Thank you Kat, one does what one can ;)I have to admit that this Martin & Farren song is unknown to me but it doesn't take much imoignatian to suppose how it must have been. But I'll look it up on You Tube.And I'll leave misinterpretations to people with fantasy :)Appreciated your visit and thanks for taking care of SS!
Kijkend naar de cijfers op huizenmarkt zie je ook dat in de grote steden er al een flinke afname is in aantallen woningen ten opzichte van oktober vorig jaar (Amsterdam, Utrecht, Arnhem). Terwijl in sommige plattelands gebieden het aanbod op een hoogtepunt staat. Ik vermoed dat de grote steden ook een andere samenstelling van huizenmix heeft en mogelijk ook eerder aantrekken.
prima werk! dit geeft inzicht. Een juist beeld krijgen is inderdaad afhankelijk van dit soort informatie.

Reageer op bericht

Naam:
E-mail:
Toelichting:
anti spam afbeelding
Anti-Spam: * Neem de tekens over

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief
en ontvang het laatste nieuws.

Zoeken

Zoeken binnen het nieuws
en de persberichten

Bronnen

Klik op het logo voor een
selectie van het nieuws
Net nieuwsoverzicht van Woningmarktcijfers.nl
Volkskrant
Elsevier
Gemeente.nu
Leidsch Dagblad
vastgoedmarkt
DvhN
Nieuwsblieb
De Pers Economie

Klik hier voor een overzicht
van alle nieuwsbronnen.