In juli iets minder woningen verkocht, koopsom stijgt fors

In juli heeft het Kadaster 19.580 woningtransacties geregistreerd, 2% minder dan in juli vorig jaar. Het is de zevende maand op rij dat het aantal transacties lager is dan vorig jaar. In de eerste zeven manden van 2018 zijn 9% minder woningen verkocht in vergelijking met deze periode in 2017. Op zich niet vreemd, 2017 was immers een topjaar voor de woningmarkt. De meeste voorspellers gaan uit van een daling dit jaar van 5% á 10%.


Koopsom in juli naar nieuw record

De gemiddelde koopsom komt in juli met € 290.700 voor het eerst in de historie boven de € 290.000 grens, 10,1% hoger dan het niveau in juli 2017. Over de eerste vijf maanden van 2018 bedraagt de gemiddelde koopsom € 272.900, 9% meer dan in deze maanden in 2017.Ontwikkeling transacties per provincie

De verschillen per provincie zijn groot, In Noord- en Zuid Holland worden ruim 10% minder woningen verkocht, Drenthe is de enige provincie met een kleine stijging ( 1,5%), zie tabel in bijlage.

Verschillen in koopsom

De verschillen in gemiddelde koopsom met de eerste zeven maanden van vorig jaar koopsom zijn eveneens fors. De rollen zijn nu omgedraaid, provincies met meer transacties laten een kleinere stijging zien. Zeeland kent een minimale stijging van 0,7%, Flevoland en Noord Holland maar liefst 12,5 respectievelijk 13,2%.

Aandeel jongere kopers blijft dalen

In de afgelopen jaren is het aantal jongere kopers (tot 34 jaar) steeds afgenomen, terwijl het aandeel oudere kopers juist toenam. Deze trend zet in de eerste manden van 2018 door, zij het dat de verschillen afvlakken.

Download hier het persbericht incl. alle grafieken

Reacties op bericht

3

Reageer op bericht

Naam:
E-mail:
Toelichting:
anti spam afbeelding
Anti-Spam: * Neem de tekens over

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief
en ontvang het laatste nieuws.

Zoeken

Zoeken binnen het nieuws
en de persberichten

Bronnen

Klik op het logo voor een
selectie van het nieuws
Net nieuwsoverzicht van Woningmarktcijfers.nl
NOS
Bndestem
Haarlems Dagblad
Metro nieuws
Nieuwsblieb
parool
Trouw
Elsevier

Klik hier voor een overzicht
van alle nieuwsbronnen.