Inloggen

Actueel

Haarlemmerliede en Spaarnwoude op nummer 1 in 2016

In de beginjaren kon je nog spreken van een prachtig herstel, momenteel is krapte het adagium, met fors stijgende prijzen en afnemende verkooptijden. Verkopers dicteren de markt, voor kopers valt er weinig te kiezen, laat staan bedenktijd te nemen. Anders is dit onderaan op de lijst, waar vooral gemeenten in de provincies Groningen en Friesland zijn te vinden. Pekela, De Marne en Delfzijl hebben de laagste notering gekregen. Met de ranking worden de onderlinge prestaties van de gemeenten op een objectieve manier vergeleken. De volledige lijst van gemeenten met kaart is te zien op de website van Vastgoedactueel.nl en Woningmarktcijfers.nl.

Waarom Haarlemmerliede en Spaarnwoude op 1

Deze kleine plattelandsgemeente in Noord Holland, gelegen tussen Haarlem en Amsterdam scoort op alle onderdelen van de ranking goed. Met 79 transacties in de bestaande woningmarkt speelt deze gemeente een bescheiden rol, de stijging ten opzichte van 2015 is met 65% echter flink. De koopsom is met € 335.000 bovengemiddeld gestegen, evenals de koopsomstijging van 37% ten opzichte van 2015. Daarnaast zorgt een lage theoretische verkooptijd van 5,2 maanden voor een goede score. De hoge mutatiegraad van 6,1% en het geringe woningaanbod van 2,6% van de koopvoorraad deed de rest. De sprong van plaats 198 in 2015 naar plaats 1 in 2016 is natuurlijk bijzonder groot, maar dit doet zich bij de kleinere gemeenten regelmatig voor.

Amsterdam naar plaats 2

Amsterdam valt terug naar plek 2 omdat enerzijds de groei van het aantal transacties uitblijft, terwijl aan de andere kant het woningaanbod nog altijd 4,5% van de koopvoorraad is. De mutatiegraad is echter nergens zo groot als in Amsterdam. Bijna 19% van de voorraad eigen woningen veranderde van eigenaar. Als deze trend aanhoudt, dan woont over 5-6 jaar in theorie niemand van de huidige woningeigenaren nog op de huidige plek.

Onderaan op de lijst

De gemeenten die de laagste plaatsen op de ranking bezetten, hebben een aantal zaken gemeen. De gemiddelde koopsom is laag en blijft achter, het aantal woningtransacties en de mutatiegraad blijven laag, terwijl de theoretische verkooptijd en het woningaanbod op een hoog niveau blijven.

Criteria Ranking

Alle gemeenten worden op zeven belangrijke woningmarktcriteria vergeleken. Jaarlijks vinden in de ranking verschuivingen plaats, vooral bij kleinere gemeenten komt het voor dat koopprijzen, verkoopaantallen en verkooptijden grotere verschillen laten zien. Om die reden worden koopsom- transactieontwikkelingen zowel op de korte als de langere termijn vergeleken. Verder vormen de ontwikkeling van het te koop aanbod en de ontwikkeling van de theoretische verkooptijd een belangrijke indicator. Tenslotte worden de verkoopaantallen en het woningaanbod gemeten in relatie tot de koopvoorraad.

Uitstekend 2016 voor de Nederlandse woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt heeft een uitstekend jaar achter de rug. De gemiddelde koopsom is uitgekomen op € 243.837, een stijging van 5,9% in vergelijking met 2015. Nog belangrijker voor de woningmarkt en economie is de stijging van het aantal transacties. Met 214.793 geregistreerde transacties werd een stijging gerealiseerd van 20,5% ten opzichte van 2015 en de top van 10 jaar geleden met 2,4% overtroffen.

Top 15 gemeenten

   

Onderste 15 gemeenten

Haarlemmerliede en Spaarnwoude

1

Amsterdam

2

Haarlem

3

Diemen

4

Voorschoten

5

Oostzaan

6

Amersfoort

7

Zandvoort

8

Utrecht

9

Lansingerland

10

Uitgeest

11

Barendrecht

12

Laren

13

Ouder-Amstel

14

Beverwijk

15

 

Noord-Beveland

376

Mill En Sint Hubert

377

Veendam

378

Oost Gelre

379

Oldambt

380

Goeree-Overflakkee

381

Menterwolde

382

Tholen

383

Hilvarenbeek

384

Eemsmond

385

Vlagtwedde

386

Littenseradiel

387

Delfzijl

388

De Marne

389

Pekela

390



Bekijk de ranking van Nederland op de homepage

 

Terug naar overzicht