Inloggen

Actueel

Grote verschillen in regionale cijfers woningmarkt

Amsterdam het duurst

Regio Amsterdam is de duurste koopregio van Nederland. Hier moet gemiddeld € 395.000 voor een woning worden betaald. Zuid-Kennemerland en Gooi en Vechtstreek zitten eveneens royaal boven de 350.000 euro. In de Regio Oost Groningen en Parkstad Limburg blijft de koopsom beneden de 170.000. Regio Oost Groningen laat met een plus van 24% wel de grootste koopsomstijging zien ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De Regio Amsterdam en Bestuursregio Utrecht volgen met 17%. In de Hoeksche Waard, Zuidwest- Drenthe en de Wadden is nauwelijks sprake van een stijging.

Verkooptijden en woningaanbod

Naast de ontwikkeling van koopsom en transacties geven de verkooptijden en de ontwikkeling van het woningaanbod een belangrijk inzicht in het functioneren van de lokale woningmarkt. In de Regio Amsterdam, Zuid-Kennemerland en Bestuursregio Utrecht vergt het slechts twee tot drie maanden om het gehele woningaanbod te verkopen op basis van de transacties van de afgelopen 12 maanden. In de Regio Oost Groningen en Goeree-Overflakkee bedraagt de theoretische verkooptijd ruim 20 maanden. Het woningaanbod is in de eerste drie genoemde regio's afgenomen met ongeveer 40%, in Zuidwest-Drenthe en Goeree-Overflakkee bedraagt de afname slechts 13 respectievelijk 9%.

Resultaten van de regio's

In de tabel (zie pdf download) wordt het aantal transacties, de gemiddelde koopsom, de verkooptijd TVT en de ontwikkeling daarvan t.o.v. het eerste kwartaal van 2016 van de regio’s weergegeven.

Download hier het persbericht inclusief de tabel

Uitgebreid woningmarktrapport beschikbaar

Het woningmarktrapport van 2017-Q1 is beschikbaar van elke gemeente, regio en provincie in Nederland. 35 pagina’s, boordevol data over koopsomontwikkeling, transacties, verkooptijden, demografische prognoses etc. U kunt deze bestellen op onze website.

 

Terug naar overzicht