Blaricum in 2010 opnieuw duurste woongemeente

In Blaricum betaalden kopers in 2010 gemiddeld € 788.700 voor een bestaande koopwoning. Daarmee is Blaricum opnieuw de duurste woongemeente van Nederland. De gemiddelde koopsom steeg in Blaricum met 12%. Bloemendaal bezet de tweede plaats met € 667.000, gevolgd door Laren met € 610.000. Wassenaar, in 2009 nummer drie, bezet nu de vierde plaats met € 558.000 als gevolg van een prijsdaling van 12%.
Opvallend is dat in alle top tien gemeenten een forse stijging van het aantal transacties wordt geregistreerd. Bijna alle gemeenten maakten de transactiedaling van 2009 weer goed. Zo steeg het aantal transacties in Blaricum met 59%. Dit blijkt uit onderzoek van de website Woningmarktcijfers.nl op basis van cijfers van het Kadaster.

Pekela de goedkoopste gemeente van Nederland
De gemeente Pekela is met gemiddeld € 132.300 de goedkoopste gemeente van Nederland in 2010, daarna volgen Oldambt (fusiegemeente Reiderland, Winschoten en Scheemda) met € 139.300 en Brunssum met € 140.600. In de goedkoopste gemeenten daalde de gemiddelde koopsom met 5 tot 7%. In tegenstelling tot de duurste gemeenten, nam het aantal transacties in de drie goedkoopste gemeenten opnieuw af met 12 tot 17%. In 2009 was de transactiedaling juist geringer dan in de duurste gemeenten.

Gemiddelde koopsom stijgt in 175 gemeenten
Ondanks het uitblijven van een algeheel herstel op de woningmarkt in 2010, steeg de gemiddelde koopsom in 175 van de 430 Nederlandse gemeenten. Van de gemeenten met meer dan 100 woningtransacties, steeg de gemiddelde koopsom in Voorschoten het meest (21%), gevolgd door Nederlek en Bussum met respectievelijk 18 en 16%. Tot de dalers in deze categorie behoren Huizen en Best met respectievelijk 24 en 16%. Een daling of stijging van de gemiddelde koopsom wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een gewijzigde verhouding in het aantal dure en goedkope woningen. Zo valt de prijsstijging in Blaricum, Bloemendaal en Laren te verklaren door meer verkoop van vrijstaande woningen, deze stegen met resp. 46 en 85%. In Wassenaar nam de verkoop van vrijstaande woningen juist af en wel met 18%. Bij de goedkoopste gemeenten is de verkoop van vrijstaande woningen eveneens gedaald, in Brunssum bijvoorbeeld met 53%.

15% minder miljonairswoningen verkocht
Van de 126.127 in Nederland verkochte woningen hebben 590 woningen een prijs tussen een en vier miljoen euro, 15% minder dan in 2009. In 2008 lag dit aantal nog op bijna 1.200. Het gros van deze miljonairswoningen (250 stuks) staat in Noord Holland. In Gelderland en Zuid Holland nam de verkoop van woningen in deze prijscategorie af met 42 en 24%, in Noord Brabant steeg dit segment met 20%, van 48 naar 58 stuks. In Flevoland en Drenthe werden slechts 2 woningen boven een miljoen euro verkocht.

Executieveilingen met 7,5% gedaald
In 2010 werden 2.086 woningen via een executieveiling verkocht. In 2009 lag dit aantal op 2.256, een daling van 7,5%. De daling wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een actiever beheerbeleid bij banken en het Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerder NHG). Hierdoor komen er uiteindelijk minder woningen onder de hamer. In deze gevallen wordt, vóórdat de veiling daadwerkelijk plaatsvindt, met toestemming van de rechtbank, feitelijk “onderhands” verkocht.

Bijlage 1: 10 goedkoopste en 10 duurste gemeenten
Bijlage 2: overzicht alle gemeenten in Nederland

Woningmarktrapport 2010 Nederland gratis beschikbaar!
Gedetailleerde gegevens over prijsontwikkelingen, aantal transacties per gemeente zijn beschikbaar op de website van www.woningmarktcijfers.nl. Wij leveren online actuele woningmarktinformatie van elke gemeente of regio in Nederland. De gegevens zoals prijs- en transactieontwikkelingen, executieveilingen, verkooptijden, demografische prognoses, cijfers van de woningvoorraad en corporatiesector zijn online direct opvraagbaar in een woningmarktrapport. Het woningmarktrapport 2010 voor Nederland is nu gratis beschikbaar. De regionale rapporten zijn tegen betaling beschikbaar en u kunt er voor kiezen om deze automatisch in uw e-mailbox te ontvangen (vanaf € 35,- excl. BTW per rapport). Daarnaast leveren wij ook maatwerk en advies voor overheden, woningcorporaties en commerciële partijen.

Noot met betrekking tot de cijfers van de NVM en het Kadaster 
De cijfers van Woningmarktcijfers.nl zijn gebaseerd op data van het Kadaster over alle woningtransacties in Nederland. Het Kadaster registreert op het moment van ondertekening van de akte bij de notaris, dit in tegenstelling tot de NVM cijfers, welke zijn gebaseerd op het moment van ondertekening van de koopakte bij de NVM makelaars.

Reacties op bericht

Very nice site!
Hello! dcdadek interesting dcdadek site! I'm really like it! Very, very dcdadek good!
Volgens mij kun je het rapport gewoon downloaden op de homepage (onder de kop Rapport Nederland).Succes.
Het woningmarktrapport 2010 voor Nederland is nu gratis beschikbaar. Aldus uw site. Het lukt mij echter niet het gratis de downloaden. Wilt u het mailen? Dank U

Reageer op bericht

Naam:
E-mail:
Toelichting:
anti spam afbeelding
Anti-Spam: * Neem de tekens over

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief
en ontvang het laatste nieuws.

Zoeken

Zoeken binnen het nieuws
en de persberichten

Bronnen

Klik op het logo voor een
selectie van het nieuws
Net nieuwsoverzicht van Woningmarktcijfers.nl
RTV Drenthe
NRC
Volkskrant
L1 Nieuws en sport uit Limburg
NOS
Volkskrant
MisterMoney
AD

Klik hier voor een overzicht
van alle nieuwsbronnen.