Almere op nummer 1 gemeenteranking woningmarkt


De gemeente Almere is op de eerste plaats geëindigd in de gemeentelijke ranking woningmarkt 2019. Almere scoorde hoog met de ontwikkeling van de koopsom, de afname van het woningaanbod, een lage theoretische verkooptijd en een hoge transactiegraad ten opzichte van de koopvoorraad. Ruim 8,8% van de woningen wisselden van eigenaar. Almere stond in 2018 op plaats 3. Culemborg rukt op naar de tweede plaats, gevolgd door Utrecht en Lelystad. Amsterdam, een paar jaar geleden nog goed voor top 10 plekken, zien we terug op plaats 73. Amsterdam scoort wel hoog wat de prijsstijging betreft, maar minder goed met de afname van de woningtransacties ten opzichte van enkele jaren geleden met een behoorlijk hoog woningaanbod.
 
De laatste plaatsen
De laatste plaats wordt bezet door de Brabantse gemeenten Eersel en Cranendonck. Daarna volgen Horst aan de Maas in Limburg en Hattem in Gelderland. Kenmerkend voor deze gemeenten zijn een lage koopsom ontwikkeling, minder transacties ten opzichte van voorgaande jaren, een ruim woningaanbod met als gevolg hogere verkooptijden.
 
Meer over de ranking gemeenten
In 2012 is Woningmarktcijfers.nl gestart met de Gemeenteranking Woningmarkt over het jaar 2011. Inmiddels wordt de 9e editie gepubliceerd. Waren er in 2011 nog 418 gemeenten, in 2019 telt Nederland nog 355 gemeenten, een aantal dat in 2020 ongewijzigd zal blijven. Nog steeds is deze ranking uniek in Nederland. Naast deze ranking levert Woningmarktcijfers.nl elk kwartaal van elke gemeente, regio en provincie in Nederland een uitgebreid woningmarktrapport.
 
Duidelijke criteria
Bij de ranking wordt gekeken naar criteria, zoals de prijsontwikkeling, de ontwikkeling van het aantal transacties en het verloop van de verkooptijden. Bij de koopsom- en transactieontwikkeling kijken we enerzijds naar de ontwikkelingen ten opzichte van het voorgaande jaar en anderzijds naar de ontwikkeling tussen een drietal jaren, namelijk 2017-2019 ten opzichte van het dieptepunt in de crisisperiode, de jaren 2012-2014. Dit doen we om extra stabiliteit te genereren, met name voor de kleine gemeenten met weinig transacties waar anders de schommelingen hevig kunnen zijn.

Voor het gehele bericht en ranking: zie bijgevoegde PDF's 
 2 1

Reageer op bericht

Naam:
E-mail:
Toelichting:
anti spam afbeelding
Anti-Spam: * Neem de tekens over

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief
en ontvang het laatste nieuws.

Zoeken

Zoeken binnen het nieuws
en de persberichten

Bronnen

Klik op het logo voor een
selectie van het nieuws
Net nieuwsoverzicht van Woningmarktcijfers.nl
fd.nl
Nieuws.nl
De Week Krant
DVHN
Reformatorisch Dagblad
Zibb.nl
Nu.nl Economie
Brabants Dagblad

Klik hier voor een overzicht
van alle nieuwsbronnen.