Informatie over de ranking van gemeenten

Op deze pagina vindt u de toelichting die hoort bij de ranking van de gemeenten in Nederland.
Woningmarktcijfers.nl heeft de best presterende gemeenten van 2015 in kaart gebracht. Alle gemeenten van Nederland worden op zeven belangrijke woningmarktcriteria vergeleken. Jaarlijks vinden in de ranking verschuivingen plaats. Vooral bij de kleinere gemeenten komt het regelmatig voor dat koopprijzen, verkoopaantallen en verkooptijden van niveau veranderen.

Gemiddelde koopsom absoluut (weging 10%) KSOM
Gemeenten met de hoogste koopsom krijgen op dit onderdeel de hoogste score. Bloemendaal, Laren, Blaricum, Wassenaar en Rozendaal zijn de duurste koopgemeenten van Nederland. In de top 5 zien we doorgaans dezelfde gemeenten terug, wel zijn er jaarlijks verschuivingen. Bloemendaal is nu de duurte gemeente en Wassenaar, vorig jaar op nummer 1, staat nu op plaats vier. Onderaan op de lijst zien we eveneens dezelfde gemeenten terug, Pekela is de goedkoopste gemeente, gevolgd door Delfzijl en Oldambt.

Ontwikkeling koopsom (weging 20%) KSOM %
In dit onderdeel is gekeken naar de prijsontwikkeling t.o.v. 2014 en naar de prijsontwikkeling tussen de periodes 2013-2015 en 2008-2010. Elk onderdeel krijgt een weging van 10%. Dit is gedaan om grote schommelingen per jaar te neutraliseren. In Nederland is de gemiddelde koopsom in 2015 gestegen met 3,6%. In Mook en Middelaar, Midden-Delfland en Sluis stijgt de gemiddelde koopsom in 2015 met ongeveer 20% . In Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Onderbanken en Diemen zien we juist prijsdalingen van 14% tot 20%. Onderbanken behoorde vorig jaar nog tot de grootste stijgers, in die zin gaat het om een correctie in een tamelijk kleine gemeente.

Ontwikkeling transacties (weging 20%) TR %
Belangrijk is de ontwikkeling van het aantal woningtransacties, enerzijds is gekeken naar de ontwikkeling t.o.v. 2014, anderzijds naar de ontwikkeling tussen de perioden 2013-2015 en 2008-2010. De weging bedraagt voor elk onderdeel 10%. Doesburg, Muiden en Oirschot scoren op dit onderdeel het beste. In deze gemeenten werden 60% tot 70% meer woningtransacties geregistreerd. In Zoeterwoude, Haaren en Landerd, werden juist minder woningen verkocht in vergelijking met 2014.

Ontwikkeling woningaanbod t.o.v. 2014 (weging 10%) AB %
In dit onderdeel is gekeken naar de ontwikkeling van het woningaanbod. Een grotere daling van het aanbod levert op dit onderdeel de hoogste score. In Nederland staan momenteel 202.000 woningen te koop. In vergelijking met een jaar geleden is het aanbod met 10% afgenomen. In Diemen, Uitgeest en Waterland is het woningaanbod met meer dan 30% gedaald. Anderzijds zijn er ook gemeenten waar het woningaanbod is toegenomen. In Zundert, Beesel en Scherpenzeel is dit het geval.

Theoretische verkooptijd TVT absoluut (weging 25%) TVT
De theoretische verkooptijd geeft aan hoeveel maanden er nog zijn om het gehele aanbod te verkopen op basis van de transacties van de laatste 12 maanden. In Nederland duurt het gemiddeld 13 maanden om het totale aanbod te verkopen. In Urk, Amsterdam en Diemen zijn minder dan 5 maanden nodig om het hele woningaanbod te verkopen. In Delfzijl, Bellingwedde en Rijnwaarden loopt de TVT op richting 50 maanden.

Aandeel transacties t.o.v. koopvoorraad absoluut (weging 10%) TR KV
De dynamiek in de woningmarkt kan onder meer worden gemeten door het aantal transacties af te zetten tegen het eigenwoningbezit ofwel de koopvoorraad. In Nederland kwam de mutatiegraad in 2015 uit op 4,2%. In Amsterdam werd meer dan 12% van de koopwoningen verkocht, Ook Utrecht en Diemen scoren bovengemiddeld. In Rijnwaarden, Tubbergen en Loppersum wisselde minder dan 2% van de koopwoningen van eigenaar.

Aandeel aanbod t.o.v. koopvoorraad absoluut (weging 5%) AB KV
Op dit onderdeel wordt het actuele koopaanbod afgezet tegen de koopvoorraad. In Nederland staat momenteel 4,8% van de koopvoorraad in de etalage. In Urk, IJsselstein en Houten staat minder dan 2% te koop. Aan de andere kant zijn er gemeenten zoals Rijnwaarden, Goeree-Overflakkee en Veendam waar bijna 9% van de voorraad te koop staat.

© Woningmarktcijfers.nl

Zoeken

Zoeken binnen de website,
nieuws en artikelen

Veelgestelde vragen


Hier vindt u veelgestelde vragen,
klik hier voor andere vragen.