Inloggen

Actueel

2015 was een uitstekend jaar voor de woningmarkt

In vergelijking met het dieptepunt in 2013 is de gemiddelde koopsom in twee jaar tijd met 7,5% gestegen en ligt nog slechts 10% onder het topniveau van 2008 (€ 255.000). Het aantal transacties stijgt uit boven het niveau van 2008, maar ligt nog 11% onder het topjaar 2006 (210.000 transacties). De goede resultaten zijn te danken aan de verbeterde economische situatie, het positieve consumentenvertrouwen maar vooral ook vanwege de uitzonderlijk lage hypotheekrente.

Ontwikkelingen per maand

Het herstel in 2014 en 2015 is duidelijk zichtbaar. In 2015 kende elke maand een hogere koopsom en een hoger transactieniveau in vergelijking met dezelfde maand van 2014.

Verwachtingen voor 2016

De belangrijkste indicatoren zoals economie, werkgelegenheid en consumentenvertrouwen zijn nog steeds positief. Zolang ook de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft, kan nog op een geringe stijging van koopsom en transacties worden gerekend. Het zal echter niet zo zijn dat de maandberichten van CBS en het Kadaster maand na maand hogere cijfers kunnen publiceren. De koppen "weer meer huizen verkocht" en "verdere stijging van de huizenprijzen" zullen volgens Woningmarktcijfers.nl zo nu en dan afgewisseld worden met minder optimistische maandberichten. Niet dat het dan slechter gaat met de koopsector, maar eerder dat er dan sprake is van een meer stabiele woningmarkt.

Download hier het persbericht in PDF formaat

 

Terug naar overzicht