Inloggen

Actueel

Uitstekend eerste halfjaar 2015 Nederlandse woningmarkt

Transacties per maand, kwartaal en woningtype

In de grafiek met het aantal transacties per maand is de positieve ontwikkeling ten opzichte van 2013 en 2014 goed te zien. De grafiek met de ontwikkeling per kwartaal maakt de oplopende kwartaaltrend gedurende het jaar goed zichtbaar. Alleen in 2012 was deze trend om duidelijke redenen verstoord. Op basis van de huidige ontwikkeling kunnen in 2015 ca. 175.000 transacties worden verwacht. Het marktaandeel per woningtype is vrij stabiel.



Gemiddelde koopsom stijgt met 2,9%

De eerste zes maanden van 2015 laat een stijging van de gemiddelde koopsom zien van 2,9%. In vergelijking met het gehele jaar 2014 blijft de stijging beperkt tot 1,1%. Bij de prijsontwikkeling per kwartaal zijn de verschillen van de diverse prijsindexen goed zichtbaar. De NVM mediaan prijs ligt structureel ca. € 10.000 onder het niveau van de kadasterkoopsom, maar het verschil loopt het laatste kwartaal terug. De NVM prijzen hebben ongeveer een kwartaal voorsprong op de kadastercijfers en vormen daardoor een goede indicatie van de gemiddelde koopsom van het Kadaster voor het derde kwartaal. De Prijsindex Bestaande Koopswoningen van het CBS en Kadaster blijven zoals gebruikelijk ver achter op de koopsomontwikkeling absoluut.



Ontwikkelingen op provinciaal niveau

De provincie Drenthe is tot nu toe de grootste stijger, zowel wat het aantal transacties betreft ( 23,8%) als ook de koopsomstijging ( 4,6%). Ook in Groningen en Noord Holland is de stijging op beide onderdelen bovengemiddeld. In Zeeland en Friesland blijft de stijging van de transacties beperkt tot 9 resp. 11,6%. De kleinste koopsomstijging zien we in Overijssel en Zuid Holland. In vergelijking met het gehele jaar 2014 zien we in Overijssel en Zuid Holland een kleine koopsomdaling.



Aandeel oudere kopers stijgt

De afgelopen jaren is een afname van het aandeel jongere kopers te zien tegenover een stijging van het aantal kopers vanaf 45 jaar. Ook in de eerste helft van 2015 zien we deze trend doorlopen. De groep 45 heeft nu een aandeel van ruim 30%.

Woningaanbod en theoretische verkooptijden nemen af

De voorraad te koop staande woningen is in het tweede kwartaal met 1.000 stuks licht gestegen. De meting is een resultaat van het gemiddelde aanbod gedurende de maanden april t/m juni. Door de stijging van het aantal transacties neemt de theoretische verkooptijd (TVT) ook in het tweede kwartaal. De TVT berekent het aantal maanden die nodig zijn om het gehele woningaanbod te verkopen op basis van het aantal transacties van de laatste 12 maanden. De TVT bedraagt nu 15 maanden, het laagste niveau sinds 2009. In de laagste prijsklasse is 12 maanden nodig om het aanbod te verkopen. Boven de € 500.000 zijn gemiddeld 28 maanden nodig.

Download hier het persbericht incl. alle grafieken

 

Terug naar overzicht