Inloggen

Actueel

Minder woningen verkocht, koopsom blijft fors stijgen

De gemiddelde koopsom is in het eerste halfjaar uitgekomen op € 281.424, een nieuw record en 8,7% meer dan vorig jaar in deze maanden. De oorzaak van beide ontwikkelingen is gelegen in het alsmaar afnemende woningaanbod en de sterke vraag naar koopwoningen vanwege de lage hypotheekrente.



Provinciale verschillen bij koopsom- en transactieontwikkeling

Op provinciaal niveau zien we eveneens grote verschillen bij de koopsomontwikkeling en het transactieverloop. In Noord- en Zuid Holland daalt het aantal transacties met 11,3% in vergelijking met vorig jaar. Groningen en Drenthe laten nog net geen daling zien. Bij de prijsontwikkeling zijn de rollen omgedraaid. De Randstad provincies laten een stijging van 10 tot 13% zien, in Zeeland is de stijging minimaal, terwijl Groningen met een plus van 2,6% genoegen moet nemen.



Koopsom 10,4% boven het niveau van 2008

In onderstaand grafiek is de gemiddelde koopsom vanaf 2008 te zien. In vergelijking met het oude topjaar 2008 is de gemiddelde koopsom met 10,4% gestegen. De stijging ten opzichte van het dieptepunt in 2013 bedraagt maar liefst 31,9%.

Grote verschillen in provinciale koopsom

De verschillen per provincie zijn groot, in Groningen wordt gemiddeld € 200.000 voor een woning betaald, in Noord Holland moet gemiddeld ruim € 367.000 op tafel worden gelegd, een verschil van 83%.

Download hier het persbericht incl. alle grafieken



Uitgebreide kwartaalrapporten beschikbaar

Het woningmarktrapport 2018-Q2 van elke gemeente, regio en provincie in Nederland zal begin augustus beschikbaar zijn. 35 pagina's, met data, tabellen en grafieken over de koopsomontwikkeling, transacties, verkooptijden, demografische prognoses etc. U kunt deze bestellen op onze website.

 

Terug naar overzicht