Inloggen

Actueel

Grote verschillen woningmarkt Nederlandse gemeenten

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 is dit een stijging van 6,7%. Bekend is ook dat de ontwikkelingen regionaal verschillend verlopen. Woningmarktcijfers.nl brengt de ontwikkelingen per gemeente in beeld. Omdat koopsommen en transacties in de kleinere gemeenten op kwartaal extra fors kunnen verschillen doen in dit onderzoek alleen gemeenten mee met meer dan 150 transacties in het eerste kwartaal.

Lansingerland 63% meer transacties

Van de 63 gemeenten die aan dit criterium voldoen stijgt het aantal transacties in vier gemeenten met meer dan 50%, het betreft de gemeenten Lansingerland, Nieuwegein, Zaanstad en Stichtse Vecht. Aan de andere kant zien we drie gemeenten waar het aantal transacties niet is gestegen, het gaat om de gemeenten Arnhem, Nissewaard en Hoorn.

Heerlen heeft grootste koopsomstijging

De grootste koopsomstijging ( 24%) doet zich voor in Heerlen. Daarna volgen Hoorn, Velsen en Amsterdam ( 15%). In zeven gemeenten komt de gemiddelde koopsom iets lager uit dan in het eerste kwartaal van 2015. Het overkomt onder andere de gemeenten Dordrecht, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg en Gouda. Grote verschillen in de ontwikkeling van de gemiddelde koopsom kunnen onder andere ontstaan omdat er van bepaalde type woningen meer, of juist minder worden verkocht. Heerlen kende bijvoorbeeld in 2015 een zwak eerste kwartaal.

Transacties op provinciaal niveau

De provincie Zeeland is de grootste stijger wat het aantal transacties betreft. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015 zijn 31,4% meer woningen verkocht. Noord Brabant heeft met 19,4% de kleinste stijging.

Download hier de tabel van de grootste gemeenten


Woningmarktrapport gemeenten beschikbaar

Woningmarktcijfers.nl levert elk kwartaal van elke gemeente en regio een uitgebreid woningmarktrapport. De rapporten van het eerste kwartaal 2016 zijn nu via de website beschikbaar. Voor vragen kunt u contact opnemen met Leo van de Pas.

 

Terug naar overzicht