Inloggen

Actueel

Gekte op de Amsterdamse woningmarkt

Met behulp van uitgebreide woningmarktrapporten brengt Woningmarktcijfers.nl elk kwartaal de woningmarkt van elke gemeente en regio in kaart. In dit bericht zoomen we in op de Amsterdamse woningmarkt. Het volledige rapport is tijdelijk gratis in te zien.



Gemiddelde koopsom stijgt in 2,5 jaar met 32%

De explosieve stijging van de huizenprijzen en de gemiddelde koopsom is een vaststaand feit. In de eerste 6 maanden van 2016 komt de gemiddelde koopsom van alle in Amsterdam verkochte woningen uit op € 340.000. In vergelijking met het gehele jaar 2015 bedraagt de stijging 11,8%. Kijken we naar het dieptepunt van de huizenprijzen (€ 256.000 voor Amsterdam in 2013), dan bedraagt de stijging in 2,5 jaar tijd maar liefst 32,6%. Ook is Amsterdam een van de weinige gebieden in Nederland waar de gemiddelde koopsom nu al hoger is dan in 2008. De gemiddelde koopprijs ligt in Amsterdam momenteel ruim € 100.000 boven het niveau van Nederland (€ 238.000), in 2013 bedroeg dat verschil nog maar € 43.000.

Uit een nadere analyse blijkt dat het prijsverschil niet wordt veroorzaakt door verschillen in het aantal transacties per woningtype. Aannemelijk is dat voor vergelijkbare woningen steeds meer wordt betaald. Dit is terug te zien in de marktverhouding per prijsklasse. Het marktaandeel van de goedkopere woningen (tot € 200.000) is ten opzichte van 2015 gedaald van 36% naar 26%. In het hoger segment (vanaf € 300.000) zien we juist een toename van het marktaandeel van 31% naar 40%. In Amsterdam werden in de eerste 6 maanden van dit jaar 166 woningen verkocht met een koopsom boven één miljoen euro. In postcodegebied 1071 is de gemiddelde koopsom het hoogst, hier gingen 90 woningen van de hand met een gemiddelde koopprijs van € 1.128.000.

Weinig aanbod en hoge mutatiegraad in Amsterdam

In Amsterdam zijn in vergelijking met het eerste halfjaar van 2015 9% meer transacties geregistreerd, dit is veel minder dan in de rest van Nederland ( 23,9%). In Amsterdam is het geringe woningaanbod de oorzaak voor de beperkte groei van het aantal transacties. Ongeveer 3,4% van de bestaande koopvoorraad staat te koop, de mutatiegraad is met 9,7% bijna het dubbele van het Nederlandse gemiddelde.

Verkooptijden blijven dalen

In Amsterdam is de TVT gedaald tot 3,4 maanden, het laagste cijfer dat in Nederland voorkomt. Met behulp van TVT berekent Woningmarktcijfers.nl de theoretische verkooptijd. De TVT geeft het aantal maanden aan dat nodig is om alle te koop staande woningen te verkopen op basis van het aantal transacties van de laatste 12 maanden. Bij een TVT van 8 tot 12 maanden is sprake van een evenwichtige woningmarkt waarbij de vraag- en aanbod verhouding in balans is. Een TVT hoger dan 15 maanden geeft aan dat de woningmarkt ontspannen is. Voor Nederland bedraagt de TVT momenteel 11 maanden.

Demografische druk neemt toe

Op de woningmarkt spelen meerdere economische factoren een rol. Daarnaast geven demografische prognoses een indicatie voor de toekomstige ontwikkeling. De laatste jaren groeit de Amsterdamse bevolking met ongeveer 10.000 personen per jaar. De verwachting is dat het aantal huishoudens tot 2030 met ongeveer 80.000 zal stijgen. Los van het feit of inwoners willen huren of kopen, de druk op de Amsterdamse woningmarkt zal blijven.

Woningmarktrapport Amsterdam tijdelijk gratis beschikbaar

Alle details over de Amsterdamse woningmarkt zijn te vinden in het woningmarktrapport van het tweede kwartaal. Dit uitgebreide rapport is tijdelijk gratis te vinden op onze website.

Download hier het woningmarktrapport van de gemeente Amsterdam

 

Terug naar overzicht